Followers

0
Komen

Tutorial buat menu tab comel di tepi blog ( hover rotate )


tetiba teringin jugok yaya nak buat tuto nih .!
blog nih pun dah tebal 18 inci sarang labah .. kosong jek ..hehe .
lets start ^_^

mula mula , buka blog anda , tekan dashboard , masuk design/loyout dan pilih edit html anda ..
lepas tu , anda di minta click pada EXPAND WIDGET TEMPALTE .. 
tekan ctrl + f  dan carilah kod


 ]]></b:skin>

copy kod di bawah dan paste di atas/ sebelum kod ]]></b:skin>


/* LIST #8 */
#list8 { }
#list8 ul { list-style:none;}
#list8 ul li { font-family:Georgia,serif,Times; font-size:18px;margin:1px; }
#list8 ul li a { display:block; width:80px; height:28px; background-color:#000000; border-right:10px solid #FFFFFF; padding-left:40px;
text-decoration:none; color:#FFFFFF; }
#list8 ul li a:hover { -moz-transform:rotate(-5deg); -moz-box-shadow:10px 10px 20px #000000;
-webkit-transform:rotate(-5deg); -webkit-box-shadow:10px 10px 20px #000000;
transform:rotate(-5deg); box-shadow:10px 10px 20px #000000; }
*Customize coding ikut kesesuaian blog,korang boleh tukar jenis font,warna font,size font,warna background dan position tab menu tu.
code warna[di sini]
langkah kedua 

ctrl+f mulakan pencarian anda lagi ..hehe
anda diminta mencari kod 


</body>

dah jumpa mencari kod </body> anda ? kalau dah jumpa copy kod di bawah dan paste di atas atau sebelum </body> tu ok ..



<div style='display:scroll; position:fixed; top:150px; left:-40px;'>
<div id='list8'>
<ul>
<li><a href='URL BLOG'>Home</a></li>
<li><a href='URL/LINK '>Tajuk</a></li>
<li><a href='URL/LINK '>Tajuk</a></li>
<li><a href='URL/LINK '>Tajuk</a></li>
</ul>
</div>
</div>
sebelum save , anda di minta preview dulu nah ^_^
kalau menjadi save lah ..

SELAMAT MENCUBA 





P/S : Yang yaya warnakan kaler purple tu , korang masukkan url blog korang ,
yang warna kuning tu , masukkan url menu menu korang ^^


Sudah Baca Tolong Komplen.Sudah Komplen Thanks Saya Ucapkan

No comments: